7.1.2023

SLO Honbu Dōjō Ōsoji & Kagami Biraki

LO Honbu Dōjō Ōsoji & Kagami Biraki
Vse člane slovenskega Bujinkan-a vabimo na Honbu Dōjō Ōsoji in Kagami Biraki, ki bo potekal v soboto 07.01.2023 v slovenskem Bujinkan Honbu Dōjō-ju v Kočevju.
Kaj je Dōjō Ōsoji in Kagami Biraki?
Dōjō Ōsoji 大掃除 (veliko čiščenje) je dogodek, ko se zberejo vsi Dōjō člani z namenom, da generalno očistijo vadbeni prostor in ga pripravijo za vadbo v novem letu.
Kagami Biraki 鏡開き (odprtje ogledala) pa je tradicionalen običaj ob začetku novega leta, s katerim se prenovi Dōjō duh in predanost vadbi. Na Japonskem novoletno obdobje velja za najpomembnejši čas v letu in Kagami Biraki sovpada z njegovim praznovanjem. Dobesedni prevod za 'Kagami' je 'ogledalo', 'Biraki' pa pomeni 'odprto' ali 'odpiranje'. Ogledalo simbolizira odsev naše prave narave, pravega jaza in zato je to priložnost, da razmislimo o našem značaju in dejanjih prejšnjega leta ter razmislimo o spremembah za nadaljnje izboljšanje v vadbi in sicer.
Kako bo potekal dogodek?
V našem primeru bo dogodek potekal tako, da se bomo 7.1.2023 v našem Honbu Dōjō-ju dobili ob 10. uri in si razdelili delo. Temeljito bomo očistili notranjost, kar pomeni, da bo potrebno iz stojal na stenah pobrati vse vadbene pripomočke in jih očistiti, obrisali bomo prah in pajčevine, očistili okna, garderobo, kuhinjo in sanitarije, na koncu pa bomo pomili še tla. Posebna skrb bo namenjena Kamizi, kjer se bo zamenjalo tudi darove.
Zunaj pa se bo pograbilo in odpeljalo listje, očistilo in poravnalo zelenico, očistilo žlebove ter uredilo dostavno pot.
Nato se bomo vsi skupaj preoblekli v vadbena oblačila in pripravili na Kagami Biraki, ki bo potekal tako, da se bo pred Kamizo, kot simbolne darove postavilo jedi in pijače ter, pod vodstvom Dōjō-chō-ja, opravilo skupen blagoslov. Temu bo sledila slovesna vadba v kateri se bo vadilo bazične tehnike in s tem simbolično demonstriralo svoje znanje prednikom veščine.
Za konec pa bomo odprli Sake in simbolično 'odprli' novo (vadbeno) leto ter se pogostili s prinesenimi darovi.
Več kot nas bo, bolj zabavno bo!
Dodatne podrobnosti
Prosimo, da s seboj prinesete čistilne in druge potrebne pripomočke ter svojo najljubšo jed in pijačo.